Stroommeter

Wat voor stroommeter heb ik?

Als je in de meterkast naar je stroommeter kijkt, dan zie je een of meer telwerken waar je je stroomverbruik kan aflezen.
Sommige elektriciteitsmeters zijn nog analoog, maar de meeste stroommeters zijn inmiddels digitaal.

Een verschil zit ook in het aantal telwerken. Er zijn enkele meters en dubbele meters. Een enkele meter heeft één telwerk. Het registreert je totale stroomverbruik per dag. Hiervoor betaal je het zogenaamde enkeltarief.

Bij een dubbelmeter kunnen er twee of meer actieve telwerken zijn.
Heb je een dubbele meter en wordt je tegen een dubbeltarief verrekend, betekend het dat je energieverbruik verdeeld wordt over twee tarieven. Voor de energie die je ‘s nachts en in de weekenden verbruikt betaal je een ander tarief dan voor de energie die je overdag gebruikt. Dit onderscheid in normaal- en daluren heet ook normaaltarief en daltarief of simpelweg dag- en nachtstroom.

De ingangstijd van de daluren verschilt per provincie. In het overgrote deel van Nederland geldt op de volgende tijden het normale tarief:
Iedere werkdag van 7:00 tot 23:00
In Limburg en Noord Brabant geldt het normale tarief iedere werkdag tussen 7:00 en 21:00.

Op de overige tijdstippen en dagen geldt het daltarief. Dat betekent dat je ’s nachts, in het weekend en tijdens bepaalde feestdagen een lager tarief betaalt. Als je wilt weten op wat voor een tijdstip het daltarief bij jou ingaat, neem dan contact op met je regionale netbeheerder.

Meetgegevens uit analoge en digitale meters geef je zelf aan je energieleverancier door. Indien je een zogenaamde slimme meter hebt, zijn meetgegevens ook op afstand uit te lezen.

Kunnen we je persoonlijk helpen met resterende vragen omtrent dit ontwerp? Stuur ons dan je vraag via ons contactformulier.

Slimme meter
naar top